
Wie is Arlette?
Ik stel mij graag aan je voor.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.
In onze hectische wereld lijken we continu op de actiestand te staan. Herstelmomenten zijn zeldzaam, en dat raakt ons zenuwstelsel — met name de nervus vagus: de zenuw die ons helpt te schakelen tussen spanning en ontspanning.
De overgang zet je aan!
Ons autonome zenuwstelsel regelt onbewuste processen zoals hartslag, ademhaling, hormonen, spijsvertering én stressrespons. Idealiter wissel je soepel tussen het sympathisch netwerk (vecht- of vluchtreactie) en het parasympatisch netwerk (herstelmodus) .
In actiestand pompt je lijf cortisol, versnelt je hartslag en komt bloed naar spieren, weg bij herstel. Hierdoor veranderen onderhoudsprocessen zoals spijsvertering en immuniteit. Was stress maar een kort alarm… Maar wat nu als die alarmstand aanblijft? Dan haalt je parasympathisch netwerk geen adem — en herstelt je lichaam niet.
Wanneer actie niet helpt en stress te intens wordt, kan je zenuwstelsel overschakelen op ‘bevriezen’. Je lijkt dan ontspannen, maar er is geen rust, geen herstel — je zweeft op automatische piloot .
De nervus vagus is niet zomaar een zenuw — het is de langste én meest vertakte. Hij begint in de hersenstam, loopt langs je nek en verbindt zich met organen in borst en buik. Hij is de brug tussen actie en herstel — en fungeert als rem op stressreacties .
Hij verzendt signalen van organen naar je brein, start indigestie al in de mond en helpt je maagdarmbaan en hersenen afstemmen op verzadiging en voeding .
Daarnaast speelt hij een sleutelrol bij verbinding: via gezichts-, keel- en oorzenuwen bevordert hij sociale interactie. Een rustgevende, vertrouwde stem activeert je parasympathische zenuwstelsel — hij helpt je weer te landen .
Je schakelt sneller terug naar herstel en ontspanning
Stress blijft minder hangen: je brein is veerkrachtiger
Spijsvertering, slaap en hormonen functioneren soepeler
Je voelt je opener voor anderen, empathischer en sociaal
Kortom: je lichaam en geest functioneren als één samenhangend systeem
Zing of neurie
Door je stembanden mee te laten doen, activeer je de zenuw.
Ritmisch ademen
Bijvoorbeeld: 5 seconden in, 5 seconden uit — ideaal om het ene met het andere te verbinden.
Koud douchen
Simultaan krachtig en kalmerend: een directe parasympathische boost.
Oefening van Stanley Rosenberg:
Ga op je rug liggen, handen achter je hoofd
Kijk met je ogen ver naar rechts, laat de automatische reacties komen (slikken, gapen)
Herhaal naar links
Doe dit vlak voor slapen of als je even een reset nodig hebt.
De nervus vagus geeft jou de sleutel tot diep verbonden leven: van lijfelijke rust, herstel én souplesse in sociale interactie. Of je nu struikelt door trauma, chronische stress of gewoon de dagelijkse druk; met deze tools leer je die innerlijke schakelaar opnieuw te gebruiken — zodat je meer ontspant, verbindt, leeft.
Klik hier om een meditatie te beluisten voor rust.
Herken jij je in dit verhaal? Hoe ervaar jij je aan/uit knop? Laat het me weten als ik je ergens bij kan helpen.
Ik stel mij graag aan je voor.
Ik kwam bij Arlette omdat ik angstgevoelens ervoer die mij nogal in de weg zaten. Na een paar EMDR-behandelingen begon het angstige gevoel heel langzaam naar de achtergrond te verdwijnen. Toen Arlette mij in het eindgesprek vroeg hoe het met de angstgevoelens was moest ik diep nadenken. Ik kon bijna niet meer terughalen hoe ik mij toen voelde. Magisch en bijna niet te begrijpen. Ik ben dankbaar voor haar hulp en kan zonder angst verder met mijn prachtige leven! - Liesbeth, 55 jaar
Arlette heeft ons zo fijn geholpen met ons dochtertje. Dankzij haar zit zij veel beter in haar vel, slaapt ze weer en heeft ze woorden gekregen voor haar emoties. Arlette neemt alle tijd om naar je te luisteren. Ze biedt een veilige en open setting, waarin ze helemaal voor jou gaat. Het heeft ons enorm geholpen! Dankjewel Arlette. – Corline & dochtertje 3,5 jaar
Holy moly! Wat een wervelwind! Het is nu echt naar de achtergrond verdreven, doet mij weinig tot niks meer. Als kers op de taart heb ik ‘hem’ uitgenodigd en kunnen zeggen wat ik wilde zeggen en hij had er zelfs begrip voor, die drang is nu verdwenen en kan ik het achter mij laten. Het verwerkingsproces in mijn lichaam en brein manifesteert zich in verkoudheidsverschijnselen, koud/warm, zweverig hoofd, hoofdpijn, beetje misselijk, ik laat het er allemaal zijn. Wat een opluchting, heerlijk die vrijheid!
Dankjewel Arlette
– Jeroen. 49 jaar
Door de behandelingen voel ik me zoveel beter dan eerst. Ik ben nu een stuk vrolijker. Dank dat je me zo goed daarbij hebt geholpen.
– C. 14 jaar
Hi Arlette, ik wil je nog even laten weten dat ik je behandeling echt fijn vond! Tijdens de behandeling voelde ik van alles .. kreeg het vlak daarna heel koud en had verwacht dat ik moe zou worden, maar was ‘s avonds verrassend fit en de volgende dag ook. Dag 2 best moe, maar daarna weer goed. Heb het idee dat het weer het e.e.a. in beweging heeft gezet.
Ik kom graag een keertje bij je terug!
– Groetjes, Sylvia
Ik voelde me altijd veilig om in de pijnlijke delen van mijn verleden te graven. Arlette gaf professionele en warme begeleiding en daar ben ik haar enorm dankbaar voor!
– Kristi Camphuysen (22)
Ik merk wel degelijk verschil met onze dochter en ook met ons. Door het op een goede manier bespreekbaar te maken is er rust en duidelijkheid ontstaan. Onze dochter is minder boos en als ze boos is het minder fel en hard. Meer met andere emotie. De boosheid is er nog wel en dat kan en mag maar het is toch even wat anders. Lastig onder woorden te brengen. Dank je wel voor je tijd en energie. Fijn om dit samen met jou opgepakt te hebben.
– Monique M.
Arlette beschikt over de gave om je te laten durven spreken vanaf de eerste minuut van kennismaking. Alsof je je verhaal vertelt aan je beste maatje maar met de toevoeging van zeer professionele feedback en analyses waardoor je altijd nieuwe en frisse inzichten krijgt. Arlette, bedankt voor alles.
– A.W.
Afgelopen vrijdag tijdens de behandeling voelde ik me zo goed gezien en gehoord. Nogmaals dank daarvoor. Je stelde ook zulke goede vragen en je zei ook goede dingen.
– L. de V.