Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten
Blog

Hormonen en trauma

Hoe Hormonen Oude Wonden Kunnen Raken

De perimenopauze en overgang zijn voor veel vrouwen intense fases in hun leven. De veranderingen in het lichaam kunnen emotioneel uitdagend zijn, maar voor sommige vrouwen komt er nog een extra laag bij: oude wonden uit het verleden, waarvan ze dachten dat ze geheeld waren, kunnen plots weer opspelen. Vooral als je PTSS (posttraumatische stressstoornis) hebt meegemaakt, kunnen deze hormonale shifts diepere herinneringen en gevoelens losmaken. Hoe komt dit, en wat kun je doen om goed voor jezelf te zorgen?

Maak een afspraak met mij

Wat is PTSS, en waarom komt het juist nu terug?

We denken bij PTSS vaak aan militairen die oorlogservaringen hebben opgedaan, maar eigenlijk kan iedereen PTSS ontwikkelen na een traumatische ervaring – een auto-ongeluk, een natuurramp, of geweld kan diepe sporen achterlaten. Het trauma dat PTSS veroorzaakt, bedreigt vaak je gevoel van veiligheid en kan blijvende stressreacties oproepen. Hoewel PTSS na verloop van tijd vaak rustiger wordt, kan de perimenopauze dit patroon verstoren en weer emoties of herinneringen oproepen.

Hormonen en stemming: het is niet “allemaal tussen je oren”

Hormonen hebben grote invloed op hoe we ons voelen. Tijdens de perimenopauze gaan hormonen zoals oestrogeen en progesteron alle kanten op, wat voor veel vrouwen voelt als een emotionele achtbaan. Hoewel stemmingswisselingen normaal zijn in deze periode, kunnen vrouwen met PTSS hier intenser op reageren. Hormoonschommelingen kunnen triggers activeren en zorgen dat oude gevoelens van onrust, angst of hyperalertheid terugkomen, zelfs als je daar jarenlang geen last van hebt gehad.

Waarom PTSS en perimenopauze soms botsen

PTSS zorgt ervoor dat emoties constant op scherp staan; je lichaam en geest staan altijd in vecht- of vluchtmodus. Voeg daarbij de hormonale achtbaan van de perimenopauze, en je hebt een situatie waarin stress en emoties makkelijk kunnen overspoelen. Voor vrouwen die in het verleden PTSS hebben ervaren, kan het gebrek aan controle over deze emoties angst en zelfs terugkerende symptomen veroorzaken.

Hulp en ondersteuning: je hoeft dit niet alleen te doen

Als je merkt dat je symptomen verergeren, is het goed om te weten dat er hulp beschikbaar is. PTSS kan zich namelijk langzaam opbouwen tot een punt waarop je het moeilijk zelf kunt beheersen. Professionele hulp is essentieel, vooral als je symptomen zoals flashbacks, nachtmerries of extreme stress ervaart. Een therapeut kan ondersteuning bieden, en soms kan medicatie zoals antidepressiva of angstremmers een verschil maken. Hormoonvervangingstherapie (HRT) kan ook helpen om de schommelingen in toom te houden.

Zoek een therapeut die misschien zelf een oudere vrouw is of ervaring heeft met perimenopauze en PTSS, of sluit je aan bij een steungroep – het kan helpen om te praten met anderen die begrijpen wat je doormaakt.

Wees zacht voor jezelf: je verdient het om je goed te voelen

Het belangrijkste dat je nu voor jezelf kunt doen, is om te onthouden dat je recht hebt op steun en begrip. Je hoeft dit proces niet alleen te doorlopen, en er is geen schaamte om hulp te vragen. Zoals Dr. Snyder, specialist in de mentale en reproductieve gezondheid van vrouwen, het zegt: “Elke vrouw verdient het om van haar leven te genieten. Er is geen reden om onnodige fysieke of emotionele pijn te ervaren.”

Deze fase kan intens en zwaar zijn, maar vergeet niet dat je waardevol bent – niet alleen voor anderen, maar vooral voor jezelf. Neem de tijd om te herstellen en zoek hulp als je het nodig hebt. Zoals Dr. Snyder zegt: "Vrouwen zijn nodig. We zijn nodig als moeders, grootmoeders, partners, collega's, en vrienden. Maar bovenal zijn we nodig voor onszelf."

Als je PTSS-symptomen hebt ervaren in deze periode, weet dan dat je niet alleen bent. Er zijn hulpbronnen en mensen die klaarstaan om je te steunen, en de eerste stap naar verlichting is altijd dichterbij dan je denkt.

DSC 9947 2 Edit

Wie is Arlette?

Ik stel mij graag aan je voor.

Kennismaken met EMDR therapeut

Als je wilt weten of ik iets met jouw hulpvraag kan en of er een ‘klik’ is tussen ons dan is het mogelijk om kort (telefonisch) kennis met elkaar te maken. Hierna kun je de beslissing nemen om door te gaan en een afspraak te maken voor een intakegesprek. 

Wat anderen zeggen...

Arlette heeft ons zo fijn geholpen met ons dochtertje. Dankzij haar zit zij veel beter in haar vel, slaapt ze weer en heeft ze woorden gekregen voor haar emoties. Arlette neemt alle tijd om naar je te luisteren. Ze biedt een veilige en open setting, waarin ze helemaal voor jou gaat. Het heeft ons enorm geholpen! Dankjewel Arlette. – Corline & dochtertje 3,5 jaar

Holy moly! Wat een wervelwind! Het is nu echt naar de achtergrond verdreven, doet mij weinig tot niks meer. Als kers op de taart heb ik ‘hem’ uitgenodigd en kunnen zeggen wat ik wilde zeggen en hij had er zelfs begrip voor, die drang is nu verdwenen en kan ik het achter mij laten. Het verwerkingsproces in mijn lichaam en brein manifesteert zich in verkoudheidsverschijnselen, koud/warm, zweverig hoofd, hoofdpijn, beetje misselijk, ik laat het er allemaal zijn. Wat een opluchting, heerlijk die vrijheid!
Dankjewel Arlette 
– Jeroen. 49 jaar

Door de behandelingen voel ik me zoveel beter dan eerst. Ik ben nu een stuk vrolijker. Dank dat je me zo goed daarbij hebt geholpen. 
– C. 14 jaar

Hi Arlette, ik wil je nog even laten weten dat ik je behandeling echt fijn vond! Tijdens de behandeling voelde ik van alles .. kreeg het vlak daarna heel koud en had verwacht dat ik moe zou worden, maar was ‘s avonds verrassend fit en de volgende dag ook. Dag 2 best moe, maar daarna weer goed. Heb het idee dat het weer het e.e.a. in beweging heeft gezet.
Ik kom graag een keertje bij je terug! 
– Groetjes, Sylvia

Ik voelde me altijd veilig om in de pijnlijke delen van mijn verleden te graven. Arlette gaf professionele en warme begeleiding en daar ben ik haar enorm dankbaar voor!
– Kristi Camphuysen (22)

Ik merk wel degelijk verschil met onze dochter en ook met ons. Door het op een goede manier bespreekbaar te maken is er rust en duidelijkheid ontstaan. Onze dochter is minder boos en als ze boos is het minder fel en hard. Meer met andere emotie. De boosheid is er nog wel en dat kan en mag maar het is toch even wat anders. Lastig onder woorden te brengen. Dank je wel voor je tijd en energie. Fijn om dit samen met jou opgepakt te hebben.
– Monique M.

Arlette beschikt over de gave om je te laten durven spreken vanaf de eerste minuut van kennismaking. Alsof je je verhaal vertelt aan je beste maatje maar met de toevoeging van zeer professionele feedback en analyses waardoor je altijd nieuwe en frisse inzichten krijgt. Arlette, bedankt voor alles.
– A.W.

Afgelopen vrijdag tijdens de behandeling voelde ik me zo goed gezien en gehoord. Nogmaals dank daarvoor. Je stelde ook zulke goede vragen en je zei ook goede dingen.
– L. de V.

© Arlette Berkouwer 2023

Ontwerp en realisatie: Janine Ontwerpt

Algemene voorwaarden

Privacy verklaring

Delen