Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.
Je kunt EMDR inzetten als de klachten samenhangen met eerder meegemaakte ervaringen, herinneringen of bepaalde schrikscenario's. Dit kan echt van alles zijn en je hoeft geen extreme klachten te ervaren.
Ik werk met met baby's en kinderen tot 16 jaar die een traumatische of schokkende gebeurtenis hebben meegemaakt.
Ik maak altijd zo snel mogelijk een afspraak voor je kindje. Je mag zelf een afspraak maken in mijn agenda of app me even.
EMDR bij baby's en peuters tot 3 jaar
Als ik met jouw kindje werk, dan mag je je kindje op schoot nemen en laat ik je vertellen wat er is gebeurd. Misschien is er tijdens de bevalling of op een ander moment een schokkende gebeurtenis voorgevallen. Tijdens het vertellen, tik ik op de knietjes van jouw kindje en geeft je kindje heel goed aan hoeveel en hoelang het nodig is.
Als je sessie is afgelopen, ervaren de meeste kindjes een paar dagen wat meer ongemak. Dit verdwijnt met de klachten waar ze mee zaten.
Meestal is 1 of 2 sessie voldoende, maar plannen we een extra sessie voor de zekerheid. Deze kan natuurlijk afgezegd worden als je kindje nergens last meer van heeft.
Kinderen hebben vaak nog niet de woorden om te kunnen beschrijven wat ze hebben meegemaakt. Ik vraag ze dan 3 tekeningen te maken. De eerste is van iets wat vervelend was, maar nog niet zo spannend. De tweede is al wat intenser en de derde tekening is van de gebeurtenis.
Zo leert je kindje dat het oke is om te voelen dat nare gebeurtenissen bestaan en dat ze zich rot mogen voelen.
Ook ervaren ze na de sessie dat ze veel minder zich naar voelen. Meestal zijn er 3 sessies nodig.
Ik stel mij graag aan je voor.
Het exacte werkingsmechanisme van EMDR therapie is niet geheel duidelijk. Eén theorie is dat de oogbewegingen hetzelfde effect hebben als de REM slaap. Tijdens de REM slaap bewegen de ogen snel heen en weer, dromen mensen en worden ervaringen verwerkt.
Een andere theorie is dat tijdens de EMDR behandeling vervelende ervaringen worden opgeroepen vanuit het lange termijn geheugen naar het werkgeheugen. Het werkgeheugen heeft een beperkte capaciteit om dingen vast te houden. Door het gelijktijdig oproepen van het beeld van een nare ervaring en het introduceren van een afleidende stimuli is er niet genoeg ruimte in het werkgeheugen en daalt de intensiteit van de emotie (het wordt gedesensitiseerd).
De EMDR behandelingen zullen er geleidelijk toe leiden dat nare herinneringen hun emotionele lading verliezen. De ‘overgevoeligheid’ die is ontstaan, neemt af. Verder kan het effect zijn dat er nieuwe, positievere gevoelens en gedachten ontstaan en je je weer beter kunt focussen op doelen in je leven.
EMDR werd door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro bij toeval ontdekt. In 1987 bemerkte ze tijdens een wandeling dat door het snel bewegen van haar ogen de emotionele lading van een herinnering minder werd.
Shapiro besloot dit verder te onderzoeken. Shapiro’s experimenten bevestigden haar theorie: door het toepassen van een visuele stimuli verloren nare herinneringen hun heftige lading. Met andere woorden: hevige emoties werden geneutraliseerd. Dit werd de basis voor de volledige geprotocolleerde EMDR behandeling zoals wij die nu toepassen.
In 1989 publiceerde Shapiro de resultaten van haar eye movement desensitization and reprocessing. De therapie blijkt niet alleen met visuele stimuli effectief te zijn, EMDR werkt ook met piepjes die afwisselend in het linker- en rechteroor klinken.
Medicatie, drugs en alcohol. Sommige medicatie zoals benzodiazepinen en andere sederende middelen kunnen de effectiviteit van de EMDR therapie in de weg staan.
Ernstige psychiatrische stoornissen. Acute, ernstige psychiatrische stoornissen zoals een ernstige depressie, psychoses en bipolaire stoornissen vormen een contra indicatie voor een behandeling met EMDR.
Epilepsie. EMDR therapie wordt uit voorzorg niet toegepast bij mensen met epilepsie.
En er valt volgens de hoogleraar nog veel meer te ontdekken. ‘Psychische klachten waar je niet mee geboren bent, zoals slaapstoornissen, depressies, woedeaanvallen of rouwproblemen, zijn gestoeld op herinneringen, fantasiebeelden van bijna-ongelukken of rampgedachten over toekomstige ellende – en dus zijn ze te behandelen met EMDR.’ De Jongh windt zich op over de conservatieve aanpak van collega-psychologen. ‘Volgens de eed van Hippocrates moeten artsen up-to-date blijven en behandelen volgens de huidige regelen der kunst. Maar bij psychische problemen bestaat de therapie nog te vaak uit praten, in feite een negentiende-eeuwse manier van behandelen.’ – Aldus Hoogleraar De Jongh in Pscyhologie Magazine.
Arlette heeft ons zo fijn geholpen met ons dochtertje. Dankzij haar zit zij veel beter in haar vel, slaapt ze weer en heeft ze woorden gekregen voor haar emoties. Arlette neemt alle tijd om naar je te luisteren. Ze biedt een veilige en open setting, waarin ze helemaal voor jou gaat. Het heeft ons enorm geholpen! Dankjewel Arlette. – Corline & dochtertje 3,5 jaar
Holy moly! Wat een wervelwind! Het is nu echt naar de achtergrond verdreven, doet mij weinig tot niks meer. Als kers op de taart heb ik ‘hem’ uitgenodigd en kunnen zeggen wat ik wilde zeggen en hij had er zelfs begrip voor, die drang is nu verdwenen en kan ik het achter mij laten. Het verwerkingsproces in mijn lichaam en brein manifesteert zich in verkoudheidsverschijnselen, koud/warm, zweverig hoofd, hoofdpijn, beetje misselijk, ik laat het er allemaal zijn. Wat een opluchting, heerlijk die vrijheid!
Dankjewel Arlette
– Jeroen. 49 jaar
Door de behandelingen voel ik me zoveel beter dan eerst. Ik ben nu een stuk vrolijker. Dank dat je me zo goed daarbij hebt geholpen.
– C. 14 jaar
Hi Arlette, ik wil je nog even laten weten dat ik je behandeling echt fijn vond! Tijdens de behandeling voelde ik van alles .. kreeg het vlak daarna heel koud en had verwacht dat ik moe zou worden, maar was ‘s avonds verrassend fit en de volgende dag ook. Dag 2 best moe, maar daarna weer goed. Heb het idee dat het weer het e.e.a. in beweging heeft gezet.
Ik kom graag een keertje bij je terug!
– Groetjes, Sylvia
Ik voelde me altijd veilig om in de pijnlijke delen van mijn verleden te graven. Arlette gaf professionele en warme begeleiding en daar ben ik haar enorm dankbaar voor!
– Kristi Camphuysen (22)
Ik merk wel degelijk verschil met onze dochter en ook met ons. Door het op een goede manier bespreekbaar te maken is er rust en duidelijkheid ontstaan. Onze dochter is minder boos en als ze boos is het minder fel en hard. Meer met andere emotie. De boosheid is er nog wel en dat kan en mag maar het is toch even wat anders. Lastig onder woorden te brengen. Dank je wel voor je tijd en energie. Fijn om dit samen met jou opgepakt te hebben.
– Monique M.
Arlette beschikt over de gave om je te laten durven spreken vanaf de eerste minuut van kennismaking. Alsof je je verhaal vertelt aan je beste maatje maar met de toevoeging van zeer professionele feedback en analyses waardoor je altijd nieuwe en frisse inzichten krijgt. Arlette, bedankt voor alles.
– A.W.
Afgelopen vrijdag tijdens de behandeling voelde ik me zo goed gezien en gehoord. Nogmaals dank daarvoor. Je stelde ook zulke goede vragen en je zei ook goede dingen.
– L. de V.