Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten
EMDR online-therapie
DSC 9947 2 Edit

EMDR werkt snel 

Online-therapie

In corona-tijd moesten we ander. Wat bleek ook online EMDR therapie werkt zeer goed. Het is ook fijn in je eigen plek te blijven en je hebt geen reistijd.

Je kunt EMDR inzetten als de klachten samenhangen met eerder meegemaakte ervaringen, herinneringen of bepaalde schrikscenario's. Dit kan echt van alles zijn en je hoeft geen extreme klachten te ervaren.

In sommige gevallen moet je naast EMDR ook nog andere therapieën volgen.

Maak vandaag nog de keuze. Bel of mail me!

Meld je nu aan voor een
online-sessie!

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapeutische behandelmethode die kan helpen de hevigheid van emoties ten gevolge van een nare ervaring of toekomstige schrikbeelden te verminderen. EMDR therapie is vooral bekend geworden vanwege de toepassing bij mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Echter, de werking van EMDR is veel breder.

Zo wordt EMDR therapie succesvol ingezet bij angsten, paniekaanvallen, onzekerheid, eetstoornissen, slaapproblemen, rampfantasieën en gebeurtenissen die veel impact hebben gehad en een sterke emotionele lading veroorzaken.

EMDR therapie kan door middel van zogenaamde stimuli – tikken op de knieën – de hevigheid van nare gevoelens doen verminderen.

Wanneer is online EMDR geschikt?

Wanneer je je in één van onderstaande punten herkent zijn je klachten vermoedelijk geschikt om met kortdurende EMDR online behandeld te worden. In het intakegesprek wordt dit altijd nog goed onderzocht.

 • Je klachten zijn licht tot matig van ernst. Je kunt erg veel last hebben van je klachten, maar het lukt om (enigszins) te functioneren in het dagelijks leven.
 • Je hebt ernstige klachten naar aanleiding van een eenmalige ernstige gebeurtenis en functioneerde voor deze gebeurtenis goed in het dagelijks leven.

Het fijne van EMDR therapie is dat je niet eindeloos lang hoeft te praten over je verleden. EMDR werkt vaak snel en kan goed gecombineerd worden met gesprekstherapie.

Gemiddeld zijn 3 tot 7 EMDR behandelingen nodig. Ervaring is dat je nadien anders in het leven staat en nieuwe reacties hebt en oproept van anderen. Dit verwerken is ook een proces en kan ik je bij helpen als dat nodig is. We kunnen dan verder gaan met gesprekstherapie.

Wanneer is het beter om je aan te melden bij de specialistische GGZ?
Soms is behandeling in de basis ggz niet geschikt en is het beter om hulp te zoeken bij de specialistische ggz. Als je je herkent in één van onderstaande punten wordt je aangeraden contact op te nemen met de huisarts voor een verwijzing naar de specialistische ggz.

 • Er hebben traumatische gebeurtenissen plaatsgevonden in je jeugd, zoals herhaaldelijk seksueel misbruik of andere langdurige fysieke of mentale mishandeling.
 • Je hebt de neiging jezelf pijn te doen of de neiging jezelf van het leven te beroven.
 • Er is sprake van bijkomstige problemen of stoornissen, zoals een persoonlijkheidsstoornis.

Hoe gaat een EMDR therapie sessie in z’n werk? 

Tijdens de EMDR behandeling zal ik je vragen terug te denken aan een gebeurtenis of situatie waarbij je in hoge mate negatieve gevoelens ervaart. We gaan de emoties, beelden, gedachten etc. kort ‘ophalen’ om er meer informatie over te verzamelen. Daarna wordt het desensitiseren, het verwerken, gestart. 

Ik zal je vragen de situatie weer voor de geest te halen maar nu gebeurt dit met een afleidende stimulus zoals: tikken op de knieën.

Denken en voelen samenbrengen

We komen bij een mechanisme dat essentieel is: de zogenaamde ritmische bilaterale stimulering van het lichaam. Deze afwisselende beweging zorgt ervoor dat zenuwimpulsen met een specifieke snelheid en frequentie kruiselings heen en weer gaan van de linker- naar de rechterhersenhelft. Dit verbindt de denkfuncties van de linkerhersenhelft met de gevoelsfuncties van de rechterhersenhelft en de hersenstam. Deze integratie is noodzakelijk om een trauma emotioneel en geestelijk te kunnen genezen. Verschillende therapieën zijn op dit mechanisme gebaseerd zoals EMDR en EFT.

Deze afleiding, het tikken op de knie, zorgt ervoor dat de hevigheid van emoties afneemt en er verwerking plaats vindt. 

Er zal iets veranderen in je gevoel, lichaam, gedachten of beelden. We volgen deze veranderingen net zolang totdat de hevige emoties zijn geneutraliseerd. 

Je zal merken na een aantal sessies dat het probleem lichter wordt. Andere gedachten komen in je op. Uiteindelijk verdwijnt het probleem. Hoeveel sessie er nodig is, is natuurlijk afhankelijk van de zwaarte van het trauma. Ervaring is dat het snel gaat, maar heb je meer tijd nodig, gun jezelf dit en raak bevrijdt van je last.

Heb vertrouwen in je lijf en geest en heel jezelf!

E.M.D.R. is effectief toepasbaar bij de volgende klachten
 • Een post traumatische stress stoornis 
 • Een obsessief compulsieve stoornis 
 • Angst na auto-ongeval 
 • Angst na brand 
 • Angst voor de tandarts 
 • Angst voor injecties 
 • Vliegangst 
 • Een slikfobie 
 • Rouwverwerking, afscheid nemen, ouder worden 
 • De gevolgen na seksueel misbruik 
 • De gevolgen van mishandeling, pesten 
 • De gevolgen na een overval 
 • De gevolgen van een verwonding of ernstige ziekte 
 • Het verlies van een baan 
 • Een negatief zelfbeeld 
Werking EMDR behandeling 

Het exacte werkingsmechanisme van EMDR therapie is niet geheel duidelijk. Eén theorie is dat de oogbewegingen hetzelfde effect hebben als de REM slaap. Tijdens de REM slaap bewegen de ogen snel heen en weer, dromen mensen en worden ervaringen verwerkt. 

Een andere theorie is dat tijdens de EMDR behandeling vervelende ervaringen worden opgeroepen vanuit het lange termijn geheugen naar het werkgeheugen. Het werkgeheugen heeft een beperkte capaciteit om dingen vast te houden. Door het gelijktijdig oproepen van het beeld van een nare ervaring en het introduceren van een afleidende stimuli is er niet genoeg ruimte in het werkgeheugen en daalt de intensiteit van de emotie (het wordt gedesensitiseerd). 

Zie hier een filmpje over de werking van EMDR therapie

Effecten EMDR therapie 

De EMDR behandelingen zullen er geleidelijk toe leiden dat nare herinneringen hun emotionele lading verliezen. De ‘overgevoeligheid’ die is ontstaan, neemt af. Verder kan het effect zijn dat er nieuwe, positievere gevoelens en gedachten ontstaan en je je weer beter kunt focussen op doelen in je leven. 

Misverstanden rond EMDR behandeling 
 • EMDR therapie werkt alleen bij een trauma. 
  • Hoewel EMDR therapie het beste is onderzocht bij traumaverwerking wordt het ook succesvol ingezet bij bijvoorbeeld onzekerheid, een laag zelfbeeld, angsten, pijn, liefdesverdriet et cetera. 
 • EMDR therapie is alleen een techniek 
  • EMDR therapie is niet ‘alleen’ een techniek waarbij wordt gewerkt met het oproepen van beelden en het toepassen van een stimuli. Tijdens EMDR therapie is ook aandacht is voor ontspanning, het ombuigen van negatieve gedachten naar positieve affirmaties, visualisatie, doelen en huiswerkopdrachten. 
 • Behandeling met EMDR lost alles op binnen 3 sessies 
  • EMDR therapie werkt in 80% van alle gevallen. Gemiddeld zijn 3 tot 7 EMDR sessies nodig, al dan niet gecombineerd met gesprekstherapie of andere behandelvormen. 
Het ontstaan van EMDR therapie

EMDR werd door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro bij toeval ontdekt. In 1987 bemerkte ze tijdens een wandeling dat door het snel bewegen van haar ogen de emotionele lading van een herinnering minder werd. 

Shapiro besloot dit verder te onderzoeken. Shapiro’s experimenten bevestigden haar theorie: door het toepassen van een visuele stimuli verloren nare herinneringen hun heftige lading. Met andere woorden: hevige emoties werden geneutraliseerd. Dit werd de basis voor de volledige geprotocolleerde EMDR behandeling zoals wij die nu toepassen. 

In 1989 publiceerde Shapiro de resultaten van haar eye movement desensitization and reprocessing. De therapie blijkt niet alleen met visuele stimuli effectief te zijn, EMDR werkt ook met piepjes die afwisselend in het linker- en rechteroor klinken. 

Contra-indicaties voor het toepassen van EMDR-behandelingen

Medicatie, drugs en alcohol. Sommige medicatie zoals benzodiazepinen en andere sederende middelen kunnen de effectiviteit van de EMDR therapie in de weg staan. 

Ernstige psychiatrische stoornissen. Acute, ernstige psychiatrische stoornissen zoals een ernstige depressie, psychoses en bipolaire stoornissen vormen een contra indicatie voor een behandeling met EMDR. 

Epilepsie. EMDR therapie wordt uit voorzorg niet toegepast bij mensen met epilepsie.

Werkt EMDR bij liefdesverdriet? 

En er valt volgens de hoogleraar nog veel meer te ontdekken. ‘Psychische klachten waar je niet mee geboren bent, zoals slaapstoornissen, depressies, woedeaanvallen of rouwproblemen, zijn gestoeld op herinneringen, fantasiebeelden van bijna-ongelukken of rampgedachten over toekomstige ellende – en dus zijn ze te behandelen met EMDR.’ De Jongh windt zich op over de conservatieve aanpak van collega-psychologen. ‘Volgens de eed van Hippocrates moeten artsen up-to-date blijven en behandelen volgens de huidige regelen der kunst. Maar bij psychische problemen bestaat de therapie nog te vaak uit praten, in feite een negentiende-eeuwse manier van behandelen.’ – Aldus Hoogleraar De Jongh in Pscyhologie Magazine

Arlette wandeltherapie

Gesprekstherapie

Gesprekstherapie is therapie voor kinderen, jongeren en volwassenen die door middel van praten meer zicht willen krijgen op zichzelf, hun omgeving en de problemen die zij ervaren.

Arlette strand

Therapie overig

Klachten zijn vaak signalen van je lijf. Wat je ermee doet, is aan jou. 
Wil je naar je lijf luisteren en dan je weer fijn, energiek en gelukkig voelen?

Dan help ik je hier graag bij met een van de andere therapieen.

Kennismaken met EMDR therapeut

Als je wilt weten of ik iets met jouw hulpvraag kan en of er een ‘klik’ is tussen ons dan is het mogelijk om kort (telefonisch) kennis met elkaar te maken. Hierna kun je de beslissing nemen om door te gaan en een afspraak te maken voor een intakegesprek. 

Wat anderen zeggen...

Holy moly! Wat een wervelwind! Het is nu echt naar de achtergrond verdreven, doet mij weinig tot niks meer. Als kers op de taart heb ik ‘hem’ uitgenodigd en kunnen zeggen wat ik wilde zeggen en hij had er zelfs begrip voor, die drang is nu verdwenen en kan ik het achter mij laten. Het verwerkingsproces in mijn lichaam en brein manifesteert zich in verkoudheidsverschijnselen, koud/warm, zweverig hoofd, hoofdpijn, beetje misselijk, ik laat het er allemaal zijn. Wat een opluchting, heerlijk die vrijheid!
Dankjewel Arlette 
– Jeroen. 49 jaar

Door de behandelingen voel ik me zoveel beter dan eerst. Ik ben nu een stuk vrolijker. Dank dat je me zo goed daarbij hebt geholpen. 
– C. 14 jaar

Hi Arlette, ik wil je nog even laten weten dat ik je behandeling echt fijn vond! Tijdens de behandeling voelde ik van alles .. kreeg het vlak daarna heel koud en had verwacht dat ik moe zou worden, maar was ‘s avonds verrassend fit en de volgende dag ook. Dag 2 best moe, maar daarna weer goed. Heb het idee dat het weer het e.e.a. in beweging heeft gezet.
Ik kom graag een keertje bij je terug! 
– Groetjes, Sylvia

Ik, man, 65 jaar had een ernstig energie tekort opgebouwd door een baan in onregelmatige dienst met een zeer hoge werkdruk. Hierdoor kwam ik buiten mijn werk aan weinig dingen meer toe. Ik sliep zeer slecht en droomde naar. Met de EMDR-therapie van Arlette is mijn probleem na 3 sessies voor het grootste gedeelte opgelost. Ik ben hier erg blij mee.
– A.W.

Ik voelde me altijd veilig om in de pijnlijke delen van mijn verleden te graven. Arlette gaf professionele en warme begeleiding en daar ben ik haar enorm dankbaar voor!
– Kristi Camphuysen (22)

Ik merk wel degelijk verschil met onze dochter en ook met ons. Door het op een goede manier bespreekbaar te maken is er rust en duidelijkheid ontstaan. Onze dochter is minder boos en als ze boos is het minder fel en hard. Meer met andere emotie. De boosheid is er nog wel en dat kan en mag maar het is toch even wat anders. Lastig onder woorden te brengen. Dank je wel voor je tijd en energie. Fijn om dit samen met jou opgepakt te hebben.
– Monique M.

Arlette beschikt over de gave om je te laten durven spreken vanaf de eerste minuut van kennismaking. Alsof je je verhaal vertelt aan je beste maatje maar met de toevoeging van zeer professionele feedback en analyses waardoor je altijd nieuwe en frisse inzichten krijgt. Arlette, bedankt voor alles.
– A.W.

Afgelopen vrijdag tijdens de behandeling voelde ik me zo goed gezien en gehoord. Nogmaals dank daarvoor. Je stelde ook zulke goede vragen en je zei ook goede dingen.
– L. de V.

© Arlette Berkouwer 2023

Ontwerp en realisatie: Janine Ontwerpt

Algemene voorwaarden

Privacy verklaring

Delen